Pipetarea corectă

Pipetarea corectă: 14 sfaturi despre cum să utilizați o pipetă

Image

Sunteți nemultumit de rezultatele inexacte la pipetare? Aflați cum să utilizați corect o pipetă și să vă îmbunătățiți rezultatele instantaneu:

  1. Asigurați-vă că pipeta, vârfurile și lichidele sunt la temperatura camerei (dacă conditiile permit); diferențele de temperatură pot afecta negativ acuratețea și precizia distribuirii;
  2. Tineți pipeta la un unghi constant, care nu depășește 20 de grade
  3. Aspirați prin scufundarea vârfului chiar sub suprafața lichidului (2-3 mm); scufundarea vârfului pipetei prea adânc crește riscul ca picăturile de lichid să se agațe de exteriorul vârfului pipetei;
  4. După o dozare, utilizați una dintre următoarele metode pentru a scoate pipeta din vasul țintă:
    • Metoda standard, recomandată pentru a obține cea mai precisă dozare: glisând capătul vârfului de-a lungul peretelui lateral al vasului;
    • Atingând picătura de lichid din varful pipetei de suprafața lichidului din recipient, recomandată atunci când se distribuie mai puțin de 1 µL, ceea ce asigură o livrare precisă.

*Notă: După o dozare, lichidul rezidual se lipește adesea de capătul vârfului. Tehnicile de mai sus îndepărtează acest lichid rezidual din vârf.

5. Pre-umectare prin aspirarea și distribuirea volumului nominal de 3 ori; acest lucru va echilibra diferențele de temperatură și va umidifica spațiul de aer mort din interiorul pipetei și vârfului. Atunci când se neglijează procedura de pre-umectare, primele câteva doze tind să livreze mai puțin volum din cauza evaporării;

6. Aruncați prima și ultima dozare: atunci când distribuiți mai multe probe, se recomandă să aruncați prima și ultima dozare a seriei

*Notă: Aceste două doze nu trebuie utilizate pentru test deoarece conțin cele mai mari erori. Este deosebit de important să aruncați o ultimă dozare, deoarece această dozare include eroarea acumulată a tuturor dozărilor anterioare.

7. Pipetați lichide vâscoase la viteze mai mici și în modul „pipetă inversă” ; deoarece acestea aderă și la peretele interior al vârfului, trebuie să utilizați modul „pipetă inversă” pentru a compensa lichidul reținut.

*Notă: Modul „pipetă inversă” aspiră volumul selectat plus o dozare suplimentară. Doza suplimentară este aruncată.

8. Pipetați lichidele volatile rapid și în modul „pipetare inversă”.

9. Vă recomandăm întotdeauna să lucrați în intervalul de volum de 35 până la 100 % al oricărei pipete. Acest lucru se datorează faptului că acuratețea și precizia scade sub 35 % din volumul maxim specificat.

10. Întreținerea regulată este atributul cheie final în garantarea celui mai înalt grad de acuratețe și precizie pe durata de viață a pipetei dumneavoastră. Depozitarea corectă atunci când nu este utilizată, combinată cu curățarea regulată, testarea scurgerilor și calibrarea, sunt toate importante.

11. Chiar dacă pipeta dvs. nu ar trebui să intre în contact direct cu lichidele pe care le pipetați, este posibil ca acestea să se contamineze ocazional, de exemplu, atunci când este aspirat mai mult lichid decât permite volumul vârfului, când o pipetă este plasată pe bancă cu lichid în interiorul vârfului sau când vârfurile nefiltrate sunt utilizate cu soluții de ARN/ADN.

12. Tehnicile adecvate de pipetare, combinate cu manipularea atentă, oferă rezultate precise și previn uzura excesivă și deteriorarea. Dar cum rămâne cu stocarea? Te-ai gândit vreodată ce se întâmplă cu pipetele tale când nu le folosești? Depozitarea adecvată poate fi la fel de importantă ca și manipularea atentă.

13. O altă modalitate de a prelungi durata de viață a pipetelor este să le calibrați în mod regulat. Chiar și atunci când pipetele sunt manipulate cu grijă, depozitate corespunzător și curățate în mod regulat, acestea trebuie calibrate periodic fie de producător, fie de o companie specializată de calibrare. Vă recomandăm intervale de service de 12 sau 6 luni, în funcție de nevoile laboratorului dumneavoastră.

14. Curatarea si calibrarea regulată a pipetelor dumneavoastră nu numai că vă vor asigura rezultate precise, ci vă pot ajuta și să detectați potențialele probleme sau piesele deteriorate într-un stadiu incipient. Ca urmare, pipetele pot fi adesea reparate, un proces mult mai putin costisitor decat inlocuirea lor.

Pipetați